ERHVERVSFREMSTØD

Kong Frederik X taler begejstret om klimaløsninger

Dansk erhvervsfremstød i Polen bliver bakket op af Frederik X på hans første officielle besøg som konge.

H.M. Kong Frederik taler ved åbning af erhvervskonference i Warszawa, Polen 31. januar 2024

Kong Frederik X taler om klimaløsninger til grand opening af dansk erhvervsfremstød i Polen. Foto: Udenrigsministeriet.

Danmark har en konge, der taler med bekymring om verdens udvikling og med begejstring om dekarbonisering og klimaløsninger – og om partnerskaber og venskaber med mennesker og virksomheder i Polen.

– Siden jeg var her sidst i 2014, har verden ændret sig, lyder analysen fra kong Frederik under en officiel åbning af et dansk erhvervsfremstød på det polske nationalmuseum i Warszawa, hvor han onsdag formiddag bliver mødt med stående ovationer af flere hundrede polske og danske erhvervsledere.

Efterfølgende har kongen onsdag haft et travlt program i den polske hovedstad – herunder overværet, at der blev sat underskrifter på samarbejdsaftaler bl.a. om biogas, hvor Polen har et kæmpe potentiale, og hvor virksomheder som CIP, Eurowind, European Energy og Nature Energy aktuelt forsøger at gøre sine hoser grønne.

58 danske virksomheder

Øget samarbejde om grøn omstilling og vedvarende energi er på dagsordenen over tre intense dage, hvor majestæten sammen med fire danske ministre besøger Polen for at mødes med polske ministre og erhvervsledere for at styrke politiske, kulturelle og forretningsmæssige bånd.

Udenrigsministeriet oplyser, at danske investeringer i Polen allerede har skabt 100.000 arbejdspladser. Cirka 700 danske virksomheder er aktive i nabolandet på den anden side af Østersøen.

Med på erhvervsfremstødet for at lægge endnu mere tyngde i samarbejdet er 58 danske virksomheder, der byder sig til med viden og teknologier inden for blandt andet energieffektivitet, havvind, biogas og moderne landbrugsproduktion. Kombinationen af vind/sol, biogas og Power-to-X bliver nævnt hyppigt under de polsk-danske debatter. 

Kongens vision: Fighting climate change

I sin åbningstale nævner Kong Frederik Ruslands krig mod Ukraine, energikrise samt uro i Mellemøsten som nogle af de ændringer, der er sket siden hans seneste besøg i Polen – som kronprins. Nu er han konge, og nabolandet Polen er vært for hans første udlandsbesøg i dén rolle.

Vi skal styrke båndene mellem Polen og Danmark ved at satse på vedvarende energi, energieffektivitet og nye teknologier. Vi skal omstille vores produktion og ændre vores adfærd.
Hans Majestæt Kong Frederik X

At det globale klimakrise ligger kongen på sinde, fremgår klart. ’Fighting climate change’ står som en fælles vision for os alle, fastslår han og påpeger, at konsekvenserne af de globale kriser – herunder klimaudfordringen – er mange. Og kræver tættere samarbejde med gode venner:

– Vi skal styrke båndene mellem Polen og Danmark ved at satse på vedvarende energi, energieffektivitet og nye teknologier. Vi skal omstille vores produktion og ændre vores adfærd, siger H.M. Kongen med tanke både på klima og business.

Omstilling bort fra kul og olie

Hans Majestæt ser åbenlyse forretningsmuligheder i den grønne omstilling, hvad enten det handler om energieffektivitet i bygninger, industri og byer – eller på landet, hvor vindmøller, solceller og biogas nu for alvor bidrager til at ændre energimikset og baner vej for en omfattende elektrificering.

I Danmark har vi gode erfaringer med offentlig-private partnerskaber, påpeger kong Frederik, der håber, at den ånd, der allerede har skabt masser af gensidige jobs i de to lande, vil smitte af på de næste års samarbejde mellem virksomheder og de to lande.

Polens energiforsyning er fortsat dybt afhængig af kul og olie, men vedvarede energi er i vækst. Derudover har Polen takket været Baltic Pipe fået adgang til norsk naturgas via Danmark.

Udover at deltage i erhvervsfremstødet har kong Frederik også aflagt officielle besøg – herunder hilst på præsident Andrzej Duda. Kongen er ledsaget af bl.a. udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M).

Nyheder direkte i din indbakke?