Analyse nr. 12: Energiprisernes betydning for dansk konkurrenceevne

Denne analyse handler om energiomkostningernes betydning for erhvervslivet i Danmark, Europa og USA. Analysen sætter fokus på det danske erhvervsliv konkurrenceevne, og hvor stor en del af det danske erhvervsliv, som i kraft af en høj energiintensitet, er særligt udsatte, når energipriserne stiger.

Analysen har følgende hovedkonklusioner:

  • Danske virksomheder er blandt de mindst udsatte i EU, når energipriserne stiger i Europa eller falder i USA.
  • Danske virksomheder er blandt dem der producerer mest per anvendt enhed energi.
  • Energiintensive brancher, hvor energiomkostninger udgør mere end 15 % af værditilvæksten, bidrager med 6,7 procent af de privat erhvervslivs værditilvækst – og 8,5 procent af beskæftigelsen.
  • Elintensive brancher, hvor elomkostninger udgør mere end 5 procent af værditilvæksten, bidrager med 5,1 procent af de privat erhvervslivs værditilvækst – og 7,5 procent af beskæftigelsen.
  • Set alene på industrien bidrog de energiintensive virksomheder i 2011 med samlet set godt en procent af værditilvæksten i det private erhvervsliv i Danmark.
  • Industrien i Danmark udmærker sig ved, at energiomkostningerne kun udgør 1,5 procent af produktionsværdien – til sammenligning udgør lønomkostninger 18 procent.

Analysen viser, at det danske erhvervsliv, i kraft af en energieffektiv produktion, er godt rustet mod stigninger i energipriserne. Danske industrivirksomheder forbruger væsentligt mindre energi per værdtilvækst end vores naboer i Sverige og Tyskland, og mindre end gennemsnittet for hele EU27.

Analysen viser også, at selvom energiomkostningerne fylder lidt i gennemsnit, er der virksomheder med højt energiforbrug, som er udsatte, når energipriserne stiger.