Giv Energien Videre: Ny politik til et grønt energisystem

29 anbefalinger til en ny energipolitik

Danmarks energisystem er markant forandret. I 2020 vil vedvarende energi kunne dække over 80 procent af el- og varmeforbruget. Det er et resultat af en ambitiøs energipolitik, som er bredt forankret i Folketinget. Og et flot resultat.

Om få år skal Danmarks energipolitik efter 2020 formuleres. Og der er en spirende erkendelse – i samfundet, Folketinget, embedsværket og erhvervslivet – af, at et moderne grønt energisystem også varsler en ny æra i Danmarks energi- og klimapolitik.

Et positivt opgør med nogle af de traditionelle elementer i Danmarks energipolitik er under opsejling.

Energisystemet er nemlig blevet mere dynamisk. Energiproduktionen består af tusindvis af vedvarende energienheder, som er fluktuerende og koblet direkte op i eldistributionsnettet. Forbruget bliver i stigende grad fleksibelt og digitaliseret med større mulighed for samspil på tværs af el, varme, gas og vand. Elforbrug er muligt, hvor det ikke var tidligere og el flyttes over landegrænser.

Alt sammen positive dynamikker som følger naturligt af den grønne omstilling. Men som skal opfanges og gives retning i en ny energipolitik.

Elnettet skal fremtidssikres til at håndtere større mængder vedvarende energi. Der skal bruges flere kræfter på at få elforbruget med i den grønne omstilling. Elektrificeringen af Danmarks skal øges.

I nogle tilfælde betyder det et opgør med, hvad mange af os har opfattet som hjørnesten i energipolitikken, i klimapolitikken og i skattepolitikken. Ja, som nogle gange ligefrem kan virke provokerende.

Når strømmen bliver grønnere, giver et højt afgiftsniveau i mindre grad mening, og beskatningen af den sidst brugte kilowatttime bør reduceres. Nogle energibesparelser kan ikke længere betale sig, og absolutte sparemål bør afløses af langsigtede mål om at skabe mest mulig værdi af energiforbruget – også selvom det øger elforbruget.

Gennem foråret 2016 har Dansk Energi debatteret energisystemets nye dynamikker og dets udfordringer med kunder, branchen, politikere og embedsmænd. Det er der kommet 29 konkrete anbefalinger ud af.

Det er vores bud på, hvordan vi håndterer de fælles udfordringer, vi står med. Vores bud på en fremtidssikring af det danske energisystem. Og på hvordan vi sikrer, at danskerne og vores virksomheder også i fremtiden er forsynet med stabil, sikker og grøn energi til konkurrencedygtige priser. Leveret af verdens mest moderne og grønne energibranche.

Emne