Verden investerer vedvarende i vedvarende energi

Det Internationale Energiagentur (IEA) offentliggjorde i oktober en rapport, som viser, at der på globalt plan vil blive investeret i 680 GW ekstra vedvarende energikapacitet frem til år 2021. Med de nuværende priser udgør det samlede investeringer på svimlende 8.000 mia. kr.

Danmark har en unik position i verdensmarkedet for vedvarende energi. I 2015 svarede værdien af Danmarks grønne teknologieksport til over 2,5 % af verdens samlede investeringer i vedvarende energi – selvom Danmark udgør under 0,3 % af det globale BNP og 0,1 % af verdens befolkning. Det resulterede i 2015 i en eksport på 41 mia. kroner. Det er helt unikt.

Den position er der god grund til at holde fast i. Det Internationale Energiagentur (IEA) offentliggjorde i oktober en rapport, som viser, at der på globalt plan vil blive investeret i 680 GW ekstra vedvarende energikapacitet frem til år 2021. Med de nuværende priser udgør det samlede investeringer på svimlende 8.000 mia. kr.. Det er det samme som 1.500 mia. kr. årligt, eller hvad der svarer til næsten hele Danmarks BNP. Det betyder, at der også fremover vil være et stort verdensmarked for eksport af vedvarende energi, som Danmark fortsat kan få gavn af.

Danmark står stærkt. Vigtigst har Danmark en stor markedsandel i Europa, som næstefter Kina og nabolande, også frem mod 2021 vil være verdens største marked for vedvarende energi. Danmark har næsten 9 % af markedet for vedvarende energiteknologi i Europa. I Afrika har Danmark 4 % af markedet for vedvarende energiteknologi. Det er godt, da de årlige investeringer i vedvarende energi forventes at vokse med over 40 % i forhold til det nuværende niveau i Afrika.

Kan Danmark blot fastholde vores markedsandel, svarer det til eksport for 205 mia. kr. i perioden 2016 til 2021 - eller sagt med andre ord: Fortsat dansk eksport for over 40 mia. kroner om året.

Eksporten af vedvarende energi kan fortsat sikre næsten 27.000 arbejdspladser i Danmark. Dem skal vi passe godt på. Hvis eksportmarkederne vokser meget, samtidigt med, at hjemmemarkedet står stille, vil det blive relativt mindre attraktivt for virksomhederne at være placeret i Danmark. Det skaber risiko for, at lokale arbejdspladser og produktion flytter efter de store vækstmarkeder, hvis vi ikke sikrer de rigtige rammer for virksomhederne herhjemme og sikrer, at hjemmemarkedet følger med.

Kan globale klimaaftaler sætte skub i yderligere investeringer vil det gavne dansk eksport yderligere. Stiger de globale investeringer i vedvarende energi med 10 %, så vil det alt andet lige give en øget eksport på 20 mia. kr. for Danmark over 5 år.