Vindmølleindustriens eksport 2017

DAMVAD Analytics har for Wind Denmark analyseret vindmøllebranchens eksport i 2017, og rapporten viser, at de danske virksomheder i stor stil afsætter produkter og services verden over, mens at branchen generelt oplevede en lille tilbagegang i eksporten

Wind Denmark's branchestatistik vedrørende eksporten i 2017 viser med al tydelighed, at den danske vindmølleindustri er en global industri, der afsætter varer og serviceydelser på alle kontinenter verden over. Branchens produkter og ydelser købes fra Australien over Kina til Europa og videre til USA og Canada, og i de kommende år vil konkurrencen om nye ordrer og udviklingen af ny teknologi tage mærkbart til.

Den danske vindmølleindustri har gode erfaringer med at samarbejde og skabe innovative løsninger i fællesskab, og derfor står branchen også godt rustet i konkurrencen. Med andre ord er perspektiverne for eksporten fra branchen også positiv, hvis vi formår at vækste både i og udenfor Danmark, således, at vi også fremover kan være det land i Europa, og formentlig hele verden, som har relativt størst værdi af vindmølleindustriens tilstedeværelse.

Vindmølleindustrien i Danmark (energiselskaber undtaget) har siden 2006 øget eksporten med 38 pct. til 54,4 mia. kr. i 2017. Fra 2016 til 2017 har branchen oplevet en tilbagegang i eksporten på 3 pct., hvilket skyldes, at antallet af bl.a. store havvindmølleprojekter svinger fra år til år og at det danske landvindmarked i 2017 og 2018 har aftaget en større andel af den danske produktion af vindmøller end vanligt.

Vindenergi er i dag den billigste brik i den grønne omstilling i mange af verdens lande og derfor er vindenergi også den teknologi, der er bygget mest af på tværs af EU i 2017, godt hjulpet på vej af teknologi og løsninger, der er opfundet, produceret og eksporteret fra Danmark.

De kommende år vil vindenergi forventeligt falde endnu mere i pris, både som konsekvens af den teknologiske udvikling og på grund af den tiltagende konkurrence i udbudsrunder i stadigt flere lande. Udviklingen forventes at medføre, at vindenergi inden for en kort årrække ikke længere vil behøve tilskud og grundlaget for en eksport af de mest konkurrencedygtige vindmøller og -løsninger vil dermed også være til stede i stort omfang, særligt, hvis vi som branche i Danmark er først med de bedste løsninger.

Jeg glæder mig til at følge udviklingen og arbejde videre med at sikre Danmark som det bedste vindmølleland i verden, hvad angår eksport, grøn omstilling og teknologiudvikling.

- Jan Hylleberg, Adm. direktør, Wind Denmark